Als school houden wij vast aan verschillende visies:
Pedagogische visie
Openbare basisschool de Globe wil een veilige leer- en leefomgeving vormen, waar kinderen zich geborgen voelen. Sfeer en plezier zijn belangrijk. De school wil een warme omgeving voor de kinderen vormen, waarin aandacht is voor elk kind. Een ieder moet zich welkom voelen. De school werkt vanuit verschillende kernwaarden.
Levensbeschouwelijke visie
Openbare basisschool de Globe is een openbare basisschool. Waarden en normen die passen binnen onze school zijn leidraad bij het handelen. De school is een gemeenschap waarin respect voor jezelf, voor de ander en voor het andere centraal staat. Van de kinderen en leerkrachten wordt verwacht dat ze respectvol omgaan met andere meningen, andere denkbeelden en andere culturen. In de school wordt aandacht besteed aan natuur en creativiteit. Hierbij wordt verbinding gezocht met de belevingswereld van de kinderen. Daarnaast vindt kennismaking plaats met andere religies. Op openbare basisschool de Globe worden feestdagen actief gevierd.
Didactische visie
Een ontwikkelingsgerichte visie vormt de leidraad bij de onderwijskundige aanpak. Deze ontwikkelingsgerichte visie laat zich vertalen in een aantal kernwaarden:
Beleving en betrokkenheid van kinderen
Zonder betrokkenheid kan er geen leren plaatsvinden. De betrokkenheid van de kinderen vormt het startpunt om te komen tot leren. Er wordt gewerkt vanuit thema’s, die uit de directe belevingswereld van de kinderen komen of die actief door de leerkracht ingebracht worden. Interactie tussen leerkracht en leerling is essentieel daarbij. De school volgt de doelstellingen die vanuit de overheid gegeven zijn.
Uitdagende leeromgeving
De leeromgeving wordt zo uitdagend en realistisch mogelijk vormgegeven. Hierbij speelt de inrichting van de lokalen een rol, maar ook de te gebruiken materialen en middelen. Voor de vakken spelling, rekenen en schrijven wordt een methode als leidraad gebruikt. Voor de overige vakken geldt dat de leerstof geordend is naar thema, zo mogelijk in samenhang gegeven worden en dat de bestaande methodes als bron gebruikt worden.
Werken aan kennis en vaardigheden
Het doel is om het maximale uit ieder kind te laten komen en de mogelijkheden die het kind in zich heeft optimaal te ontwikkelen. Bij jonge kinderen wordt veel aandacht besteed aan het opdoen van brede kennis en vaardigheden in spelsituaties. Hierdoor kan ieder kind zich op eigen wijze ontwikkelen. Vanaf groep 3 vindt leren ook steeds meer plaats door gerichte instructie in vak-en leergebieden. Kinderen krijgen daarbij de ruimte om eigen ideeën en werkwijzen aan te dragen en toe te passen, waarbij de leerlijnen binnen de verschillende vakgebieden in het oog gehouden worden.
Er wordt in de lessen ook veel aandacht besteed aan natuur en creativiteit. Wij vinden gerichte instructie in vak- en leergebieden belangrijk en dit betekend dan ook dat er vakken gegeven worden zoals koken en (winkelgerichte) arbeidstraining. De leerlingen hebben dus iets geproefd van vervolgonderwijs als zij uitstromen.
Binnen de school werken leerlingen veel samen. Ook leerlingen van verschillende leerjaren ondersteunen elkaar. Eens per week wisselen de klassen voor een uur. Dan zitten er verschillende leerlingen van verschillende leerjaren bij elkaar in de klas en zij krijgen dan een of meerdere (groeps)opdrachten op verschillende vakgebieden. De leerlingen mogen elkaar helpen en het is de bedoeling dat ze de opdracht samen oplossen. Wij als school vinden dit belangrijk omdat samenwerking en gelijkheid onze leidraad vormen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb